Messi vs Ronaldo

Skytteligan i la Liga verkar precis som vanligt bli en uppgörelse mellan världsfotbollens två största namn. Just nu leder Cristiano Ronaldo skytteligan, ett mål före Leo Messi som svarade för fantastiska fyra mål i senaste matchen mot Valencia.

I skrivande stund har Cristiano Ronaldo gjort 28 mål och Messi har gjort 27. Vad som är riktigt anmärkningsvärt i sammanhanget är att vi bara har avverkat 23 omgångar. Båda herrarna har alltså målsnitt på en bra bit över ett mål per match, vilket egentligen inte borde vara möjligt, med den konkurrens vi ser i dagens fotboll.

Kritiska röster hävdar ofta att den spanska ligan saknar just konkurrens. Två stora etablerade klubbar prenumererar på de översta platserna i ligan och övriga lag agerar mest som statister. Visst ligger det ett visst mått av sanning i dessa påståenden, men det är snarare så att dessa båda klubbar; Real Madrid och Barcelona är extremt bra. Det visar i Champions League så gott som varje år att det är ytterst få klubbar i världen som kan konkurrera med dem. Även andra spanska klubbar har gjort fina resultat ute i Europa vilket styrker ovanstående: Det är inte de andra klubbarna som är dåliga – det är Real och Barca som är extremt bra.

Det vore onekligen bra för ligan om ytterligare ett eller ett par klubbar kunde blanda sig i toppstriden. Som det ser ut just nu är det dock inte speciellt sannolikt. Övriga klubbar är långt bakom i dagsläget och det känns i bland som om avståndet snarare ökar. I senaste omgången av la Liga vann Barcelona mot tabelltrean Valencia med 5-1 och var fullständigt dominanta.

Det ska bli intressant att se vad som händer i Spanien den kommande 10 åren. Kanske ska det till en ekonomisk smäll mot något av de två toppklubbarna för att vi ska få se en förändring. Det är också ett faktum att alla klubbar förr eller senare måste genomgå generationsväxlingar, men både Real och Barcelona är duktiga på att knyta till sig talanger, samtidigt som deras egna akademier producerar storspelare på i stor sätt löpande band.

Den senaste klubben som vann la Liga, förutom de två stora, var Deportivo som knep ligatiteln 2004 och 2002. I skrivande stund har Barcelona tre raka titlar, men det är högst troligt att det blir Real som tar årets inteckning. De leder ligan 10 poäng före Barca, ett avstånd som förmodligen inte ens Messi, Xavi, Iniesta och de andra kan hämta in.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *